Luftavfuktare

Förbättra din hemmiljö med en luftavfuktare

Här i Sverige och Norden har vi ett hårt klimat och det är inte ovanligt med extrema temperaturskillnader, särskilt på vintern. Detta gör att vi måste se över våra hem för att klimatet inomhus ska vara trevligt och för att varken vi människor eller huset ska ta skada av fukten. Har du för hög luftfuktighet i ditt hem kan detta nämligen få förödande konsekvenser. Här ger vi dig information om vad som kan hända i en fastighet med för hög luftfuktighet och vilka åtgärder du kan vidta för att undvika att detta sker. Vi ger dig också tips på vad du ska tänka på vid köp av luftavfuktare.

Luftavfuktare | arctusnordic.se

Det som avgör fuktigheten inomhus är bland annat vad det är för ånghalt utomhus, vad det är för fuktproduktion inomhus, samt vilken ventilationsgrad som råder. Det finns mycket du kan göra själv för att undvika för hög luftfuktighet, till exempel att inte torka din tvätt inomhus, såvida du inte har någon form av torkskåp eller torktumlare. Rekommendationen är att luftfuktigheten i en bostad ska ligga på mellan 30 % och 70 %. Ligger den inte inom detta intervall bör du ta hjälp av en luftavfuktare för att din bostad ska vara en behaglig plats att vistas på.

Vilka risker finns med för hög eller låg luftfuktighet?

Det finns problem med att ha en lägre fuktighet än rekommenderat, likväl som att ha en högre. Är nivån lägre kommer luften att kännas väldigt torr och är den högre kommer den kännas fuktig. Har du en hög nivå, speciellt på vintern, finns det en risk att både kvalster och mögel bildas. Detta kan medföra stora skador, både på de boendes hälsa och på själva fastigheten. De boende kan bland annat utveckla allergier och huset kan behöva stora renoveringar. De rum som är särskilt utsatta och ofta ligger i riskzonen när det kommer till luftfuktighet är källare och vind, och dessa bör du därför ha under särskild uppsikt.

Symptom på fuktskador samt vad du kan göra

Oftast märker du om ditt hus är fuktskadat eftersom du kan känna det i luften eller märker att det luktar unket eller mögel. Kanske märker du även av att fönster blir immiga eller att tapeterna har fläckar eller börjar släppa från väggen. Förutom att köpa en luftavfuktare kan du göra enkla saker som att se över din ventilation och se till att vädra ofta. Vi rekommenderar också att du förser ditt hem med bladrika växter då detta hjälper till att skapa en bättre miljö inomhus. Har du diskmaskin i huset bör du alltid låta disken torka innan du öppnar luckan, för att undvika varm ånga i huset.

Vilken luftavfuktare ska jag köpa?

För att vidta ytterligare åtgärder och se till att luften i ditt hem är behaglig rekommenderar vi också att du köper en luftavfuktare. Hos oss på Arctus hittar du olika modeller som passar för olika ändamål. Det du bör fråga dig själv är vilken kapacitet du tror du behöver på din luftfuktare, vi har allt från 10 liter per dygn upp till 25 liter. Alla våra modeller är tystgående och enkla att rengöra samt tömma på vatten. De är också flyttbara om du skulle vilja använda dem i flera olika rum. Modellerna är effektiva när det kommer till att avfukta och rengöra luften, tack vare det rengöringsbara filtret som medföljer. Här hittar du Arctus luftavfuktare!

Sammanfattning

Nordens hårda och omväxlande klimat med många minusgrader på vintern och fuktiga somrar gör att våra hus och fastigheter lätt drabbas av fuktskador. Vi på Arctus hjälper dig att förebyggda detta med våra olika luftavfuktare. Fuktskador på huset kan leda till kostsamma reparationer så vi rekommenderar att du ser över fuktnivån i ditt hus så snart som möjligt. En bra tumregel att följa är att luftfuktigheten bör ligga på mellan 30 % och 70 %. Med en av våra luftavfuktare kan du både se den nuvarande nivån i rummet samt ställa in din önskade nivå. Du kommer snabbt märka skillnaden i hemmet.