avfuktare arctus nordic

Avfuktare

Arctus Nordics avfuktare är byggda för jordens tuffaste klimat – det nordiska. Vi har ett brett utbud av avfuktare för dom allra flesta situationerna. Vilken behöver du?

Läs mer om

Fenja-Serien

Arctus Nordics Fenja-serie är grundbrytande. Ta reda på mer.

Avfuktarskolan

Fukt
Mögel
Användningsområden

Läs mer

Om avfuktare

Arctus Nordics avfuktare är banbrytande. Ta reda på mer.

Avfuktare är till för att reglera inomhusklimatet på en viss yta. Det är väldigt vanligt att använda en avfuktare i bland annat krypgrunder, källare, vind, garage, tvättstuga, samt på båtar och i husvagnar. Så varför ska man ha en avfuktare? Anledningen är att mikroorganismer och skadedjur trivs bra i fuktiga förhållanden (vid en relativ fuktighet på över 60%), vilket kan skapa en myriad av problem. Mögel, svamp och röta är vanliga problem i svenska hem, och kan vara en direkt fara för människor och bostad. Det kan leda till dyra saneringskostnader och hälsoproblem. Med en avfuktare kan du undvika dessa problem.

Vilken passar mig?

Sorptionsavfuktare är byggda för att avfukta vid låga temperaturer, medan vanliga avfuktare (kallas även kompressoravfuktare eller kondensavfuktare) är byggda för att avfukta uppvärmda områden. Sorptionsavfuktare passar väldigt bra på kallvindar och i krypgrunder, där temperaturen kan nå minusgrader. I uppvärmda områden så som till exempel tvättstugor är det vanligt att ha en vanlig avfuktare därför att dom både minskar chansen för fuktproblem och hjälper till att torka tvätten snabbare. Våra avfuktare i Fenja-serien passar utmärkt för detta ändamål. 

Vad är viktigt att tänka på?

Se till att ha en avfuktare som är anpassad efter ytan den ska avfukta. Dels vilken temperatur som råder där, och dels storleken på ytan. Alla avfuktare är anpassade efter olika stora ytor. Det är därför vi har tre olika modeller i Fenja-serien. Tänk på att den ska kunna avfukta tillräckligt många liter på ett dygn för att verkligen vara effektiv under rådande omständigheter. 

Förbättra din hemmiljö

Här i Sverige och Norden har vi ett hårt klimat och det är inte ovanligt med extrema temperaturskillnader, särskilt på vintern. Detta gör att vi måste se över våra hem för att klimatet inomhus ska vara trevligt och för att varken vi människor eller huset ska ta skada av fukten. Har du för hög luftfuktighet i ditt hem kan detta nämligen få förödande konsekvenser. Här ger vi dig information om vad som kan hända i en fastighet med för hög luftfuktighet och vilka åtgärder du kan vidta för att undvika att detta sker. Vi ger dig också tips på vad du ska tänka på vid köp av luftavfuktare.

Det som avgör fuktigheten inomhus är bland annat vad det är för ånghalt utomhus, vad det är för fuktproduktion inomhus, samt vilken ventilationsgrad som råder. Det finns mycket du kan göra själv för att undvika för hög luftfuktighet, till exempel att inte torka din tvätt inomhus, såvida du inte har någon form av torkskåp eller torktumlare. Rekommendationen är att luftfuktigheten i en bostad ska ligga på mellan 30 % och 70 %. Ligger den inte inom detta intervall bör du ta hjälp av en luftavfuktare för att din bostad ska vara en behaglig plats att vistas på.

Vilka risker finns med för hög eller låg luftfuktighet?

Det finns problem med att ha en lägre fuktighet än rekommenderat, likväl som att ha en högre. Är nivån lägre kommer luften att kännas väldigt torr och är den högre kommer den kännas fuktig. Har du en hög nivå, speciellt på vintern, finns det en risk att både kvalster och mögel bildas. Detta kan medföra stora skador, både på de boendes hälsa och på själva fastigheten. De boende kan bland annat utveckla allergier och huset kan behöva stora renoveringar. De rum som är särskilt utsatta och ofta ligger i riskzonen när det kommer till luftfuktighet är källare och vind, och dessa bör du därför ha under särskild uppsikt.

Symptom på fuktskador och vad du kan göra

Oftast märker du om ditt hus är fuktskadat eftersom du kan känna det i luften eller märker att det luktar unket eller mögel. Kanske märker du även av att fönster blir immiga eller att tapeterna har fläckar eller börjar släppa från väggen. Förutom att köpa en luftavfuktare kan du göra enkla saker som att se över din ventilation och se till att vädra ofta. Vi rekommenderar också att du förser ditt hem med bladrika växter då detta hjälper till att skapa en bättre miljö inomhus. Har du diskmaskin i huset bör du alltid låta disken torka innan du öppnar luckan, för att undvika varm ånga i huset.

Vilken luftavfuktare ska jag köpa?

För att vidta ytterligare åtgärder och se till att luften i ditt hem är behaglig rekommenderar vi också att du köper en luftavfuktare. Hos oss på Arctus hittar du olika modeller som passar för olika ändamål. Det du bör fråga dig själv är vilken kapacitet du tror du behöver på din luftfuktare, vi har allt från 10 liter per dygn upp till 25 liter. Alla våra modeller är tystgående och enkla att rengöra samt tömma på vatten. De är också flyttbara om du skulle vilja använda dem i flera olika rum. Modellerna är effektiva när det kommer till att avfukta och rengöra luften, tack vare det rengöringsbara filtret som medföljer.

Undvik fuktproblem

Nordens hårda och omväxlande klimat med många minusgrader på vintern och fuktiga somrar gör att våra hus och fastigheter lätt drabbas av fuktskador. Vi på Arctus hjälper dig att förebyggda detta med våra olika luftavfuktare. Fuktskador på huset kan leda till kostsamma reparationer så vi rekommenderar att du ser över fuktnivån i ditt hus så snart som möjligt. En bra tumregel att följa är att luftfuktigheten bör ligga på mellan 30 % och 70 %. Med en av våra luftavfuktare kan du både se den nuvarande nivån i rummet samt ställa in din önskade nivå. Du kommer snabbt märka skillnaden i hemmet.

Att se över fastigheter och boenden är därför A och O för att säkerställa ett trivsamt klimat inne, då de yttre väderförhållandena i stark mening även påverkar konditionen inomhus.

Dåligt ventilerade utrymmen som inte avfuktas kan snabbare än du anar ta rejäl skada, vilket innebär att även förvarade ting riskerar att bli förstörda. Här är en avfuktare från Arctus ett praktiskt och energieffektivt redskap som hjälper dig att bibehålla rätt fuktbalans och undvika mögelskador oavsett vad som sker utanför rummets väggar.

Källarutrymmen och tvättstugor är två exempel på rum som ofta är i behov av avfuktning för att inte riskera att överbliven fukt skadar väggar, golv och andra ytor. Ett utrymme som inte har en fungerande ventilation genererar en skadlig fuktnivå som är allt annat än sund för oss människor att vistas i. Faktum är att mögelgift kan bildas på endast några dygn.

En avfuktare som till exempel placeras i närheten av en tvättstuga där våt tvätt hängs inomhus, ser till att kläderna torkar fortare. Detta, i sin tur, bidrar till att mindre fukt uppstår och mögelpartiklar kan helt enkelt inte bildas lika lätt.

Olika typer av avfuktare

Dagens moderna avfuktare är särskilt anpassade för användning i utrymmen som på ett eller annat sätt inte har den kapacitet som krävs för att ventilera fukt på ett sunt sätt. I många fall passar samma modell för flera utrymmen så som källare, tvättstugor eller förråd. Däremot kan en modell tillverkas med olika egenskaper, till exempel hur många liter maskinen har förmågan att avfukta. En avfuktare som klarar av att avfukta 10 liter kondens per dygn brukar vara lagom för mindre utrymmen som inte är alltför utsatta, medan avfuktare på 20 eller 25 liter har förmågan att reglera fuktnivån även på större ytor.

Garantier

Om du går i tankar att köpa en avfuktare finns det en del saker värda att tänka på, vilka i längden kan få stor betydelse. Att en maskin säljs med ingående garanti är värt att prioritera eftersom att även högkvalitetsmaskiner kan ha tagit skada i samband med exempelvis frakt och leverans. Det finns dessutom alltid en minimal risk att en avfuktare på ett eller annat sätt skulle haft oturen att omfattas av någon typ av fabriksfel, och i dessa lägen krävs en certifierad garanti som kunden då kan utnyttja. En produktgaranti på två år är rimligt och viktigt att uppskatta i samband med valet av modell eller märke.

Underhåll av avfuktare

Även om moderna avfuktare i regel är tillverkade av ytterst hög kvalitet betyder inte detta att maskinen är underhållsfri – en avfuktare behöver precis som en bil regelbunden tillsyn för att garantera en lång livslängd och effektfull funktion. När avfuktare går sönder är det allt som oftast på grund av handhavandefel – det vill säga på grund av att maskinen inte rengjorts eller tömts på rätt sätt. Det är inte alls svårt att underhålla en avfuktare, se bara till att noggrant följa den manual som gäller för produkten eftersom rengöringsprocessen många gånger kan variera modeller emellan. Det är exempelvis viktigt att filtret avlägsnas korrekt för att undvika skador.

Smarta funktioner i moderna avfuktare

Dagens moderna avfuktare har flera smarta funktioner som ger bästa möjliga effekt när maskinen är i bruk. Utvecklingen inom tillverkningen av avfuktare har avancerat avsevärt de senaste åren och moderna produkter fokuserar betydligt mer på energieffektiva produkter.

De smarta funktionerna varierar en hel del mellan olika avfuktare, men vill du vara säker på att du köper en smart och optimal maskin bör du kontrollera vilka funktioner modellen har.

På de flesta modeller går det exempelvis att ställa in olika så kallade avfuktningslägen och en timer-inställning brukar finnas tillhanda. Själva avrinningen kan dessutom i de flesta fall skötas kontinuerligt via slanganslutning och när behållaren är full stängs avfuktaren automatiskt av.

Nyheter I din inkorg

Om du går med i vårt nyhetsbrev så får du veta det allra senaste om våra produkter.